Smrtka



Ahoj funguje to?



Autor: Neal Shusterman
Vydání: YOLI, 2017
Anotace:
Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.


Kniha vypráví příběh z budoucnosti… budoucnosti takové, která se nám v současnosti může zdát jako svým způsobem utopie. Lide již vynalezli vše, co šlo vynalézt, objevili veškeré léky a zbavili se tak nemocí, které nás v současnosti (i budoucnosti) sužují. Samotná zaměstnání vlastně již nedávají smysl, protože všeho je dostatek, nic již nelze technologicky inovovat a lidé tak žijí v klidu a míru. Celý svět je spravován takzvaným Thunderheadem, což je umělá inteligence, která je naučena ze všech informací, které ji obyvatelé Země poskytli. Thunderhead je nezkorumpovatelný, snažící se vyhnout konfliktům na základě lidské zkušenosti a mimo jiné monitoruje životy jedinců, případně zasahuje, pokud se děje něco, co by se dít nemělo. Thunderhead neřídí pouze jednu součást lidského života a tou je smrt. Lidé se v této knize díky technologickému pokroku stávají nesmrtelnými a smrt mají tak na starosti takzvané Smrtky. Jsou to lidé, kteří mají moc zabít člověka. Své oběti vybírají náhodně a každá Smrtka má jinou techniku zabíjení svých obětí, většinou na základě historických pramenů. 
Postavy
Hlavními hrdiny tohoto příběhu jsou dva mladí lidé, Citra a Rowan, kteří se stanou učedníky Smrtky. Ani jeden o to víceméně nestojí, ale i přesto tuto nabídku přijmou. Obě postavy jsem si velmi oblíbila, líbí se mi, že už od začátku člověk vnímá, že to nejsou žádní superhrdinové, kteří zachrání svět a že jsou bezchybní. Jedná se o mladé a neznalé osoby, kde již od začátku jsou ukazovány jejich kladné a záporné vlastnosti. Během knížky i jasně vidíme, jak jsi jsou sami vědomi svých kladných i záporných charakteristik a jak s nimi následně pracují. Negativně vnímám pouze to, že mezi nimi vzniká určitým způsobem vztah, který není zas až tak podrobně popsán. To následně zapříčiňuje tu věc, že dochází k velkým instantním skokům ve vzájemném chování hlavních postav.

Děj
Děj tohoto příběhu je opravdu propracovaný a nepředvídatelný (obzvláště ze začátku). V druhé části z mého pohledu již některé události šly předvídat, ale i tak mě čekala milá i nemilá překvapení. Knížku jsem četla v angličtině a mohu jen a jen doporučit, protože je velmi čtivá (nejsem si jistá, jak je to s českým překladem, proto nebudu soudit). 
První část knihy byla ohromující, vše bylo nové, skvěle vykreslené a člověk se do knihy velmi rychle ponořil. V rámci prostřední části pro mě následovalo určitým způsobem hluché místo, kdy jsem již daný svět znala a děj se hýbal dopředu velmi pomalu. Závěrečná část byla opět strhující a já ji četla jedním dechem. I tak z hlediska dějového mohu jen a jen doporučit.
Svět
Svět této knížky je opravdu propracovaný. Je detailně vysvětlované, proč, co a jak se stalo. Autor sám o sobě nemá přemrštěné popisné tendence (což já mám třeba ráda), proto není vše vykreslené do úplných detailů. Především okolí, kde se hlavní postavy pohybují. To zas ale nechává volnost naší fantazii, abychom si vše potřebné domysleli tak, jak se nám to líbí.
Tak či onak tato knížka Vás seznamuje i retrospektivně (velmi unikátně) s některými událostmi, aby Vám dala komplexnější obraz samotného světa. Za to velmi chválím. 



Jak již můžete na základě celkové recenze usoudit, tak ze samotné knížky jsem nadšená. Smrtka je velmi čtivá a fascinující, protože nutí se i zamýšlet nad současným děním ve světě. Sice se jedná o YA knížku, ale oproti ostatním, co v současnosti vychází je to opravdu unikátním střípkem do sbírky. Takže si ji určitě doplňte 🙂 .

Komentáře